Vrijwilligerswerk voor Oekraïne

In Polen staan honderden vrijwilligers dag en nacht klaar om het de vluchtelingen uit Oekraïne zo aangenaam mogelijk te maken.  ‘’Ik zie het als mijn morele plicht, wat deze mensen moeten doorstaan is onvoorstelbaar’’, vertelt Ana Martins. Zij was één van de vrijwilligers die vluchtelingen hielp bij hun aankomst in Przemysl.

Op 24 Februari kwam het nieuws naar buiten dat Russische troepen Oekraïne waren binnengevallen. Ze besloot al direct om haar huis beschikbaar te stellen voor gevluchte Oekraïners. Daarna verscheen een oproep van een Portugese NGO: vrijwilligers gezocht. Ana en haar vriendin hebben zich direct aangemeld als vrijwilligers voor de opvang en transport van vluchtelingen op de grens tussen Polen en Oekraïne.

Op zondag 27 februari was het vertrek naar Przemysl. Na aankomst in Krakau werd alles erg snel realiteit. De gids die hen naar Przemysl zou brengen vertelde over bombardementen in de buurt van de grens. Bij aankomst trof ze veel chaos aan. Mensen waren in shock, stress of andere moeilijkheden en de meeste vluchtelingen waren dagen onderweg geweest met alle mogelijke gevaren.

De dagelijkse werkzaamheden liepen erg uiteen: vluchtelingen aanmelden en registreren, koken, kamers schoonmaken, spelen, spullen uitdelen, spelen met kinderen en nog veel meer. Hierdoor ben je continu bezig, waardoor je zelf ook niet goed aan je rust toe komt. Zo sliep je maximaal 3 uur of sloeg je onbewust een maaltijd over. Ondanks alle ellende die je meemaakt, het harde werken en jezelf op de tweede plek zetten, gaf dit Ana veel voldoening. En Sunprojects was blij iets kleins te kunnen bijdragen, doordat Ana haar verblijf in Polen op een betaald verlof regeling kon doen.

Uit de vele ervaringen zijn er twee die Ana voor altijd bij zullen blijven:
- Een dokter uit Chernihiv heeft alles moeten achterlaten in haar geboortestad. Zij kwam aan bij de grens samen met haar zoon en 3 honden. Ana heeft de registratie voor deze mevrouw verzorgd en heeft haar geholpen bij het aanmelden voor een locatie. Op 22 maart ontving Ana het nieuws dat deze mevrouw toevallig in het Aveiro District in Portugal is geplaatst. Intussen heeft Ana haar opgezocht, want dit is vlak bij haar thuis.
-  Veel vluchtelingen nemen al hun dieren mee. Ondanks alle chaos, zijn deze dieren juist het kalmst in hun gedrag. Gedurende de hele week heeft Ana één hond horen blaffen. Het lijkt wel alsof de dieren de ernst van de situatie aanvoelen.  

Het vrijwilligerswerk heeft een grote impact gemaakt op Ana, het was heftig, maar gaf ook veel voldoening.

Dank Ana, we zijn trots op je!