Oplossing voor netcongestie: Sunprojects

Directe Lijnen: De oplossing voor netcongestie! Sunprojects loopt voorop.
Recent nieuws van TenneT belicht een veelbelovende oplossing voor netcongestie: directe lijnen tussen opwek en afname. Deze innovatieve aanpak biedt niet alleen verlichting voor een overbelast stroomnet, maar maakt energieopwekking ook efficiënter en duurzamer.

Bij Sunprojects passen wij al vanaf 2021 de potentie van deze oplossing toe. Ons zonnepark 'Het Oor' levert via een directe wisselstroomlijn energie aan het eigen net van HTM Personenvervoer. Hierdoor rijden een aantal trams op duurzame energie afkomstig van onze zonnepanelen. Dit nationale primeur project heeft ons waardevolle inzichten en ervaring opgeleverd in het implementeren van directe stroomlijnen.

Case Study: Zonnepark Groningen en UMCG
Onze expertise breidde zich verder uit met de bouw van een nieuw zonnepark in Groningen. Dit project is een perfect voorbeeld van hoe directe lijnen kunnen worden ingezet voor lokale energieoplossingen. Het zonnepark is verbonden met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) via een drieënhalve kilometer lange kabel. Deze verbinding zorgt ervoor dat de opgewekte zonne-energie rechtstreeks naar het UMCG-bedrijventerrein gaat, zonder het publieke stroomnet te belasten.

Met een jaarlijkse productie van tien gigawatt uur, wat gelijkstaat aan het energieverbruik van zo'n vierduizend huishoudens, voorziet het zonnepark in ongeveer 30 procent van de jaarlijkse stroombehoefte van het UMCG. Deze samenwerking tussen diverse partijen toont aan hoe een lokale en directe aanpak effectief kan zijn in het oplossen van netcongestie en het integreren van hernieuwbare energiebronnen.

Samenwerken aan Duurzame Oplossingen
Bij Sunprojects hebben we inmiddels verschillende projecten succesvol gerealiseerd waarbij directe lijnen tussen opwek en afname zijn ingezet. Deze praktijkvoorbeelden illustreren hoe we kunnen bijdragen aan het oplossen van netcongestie en het efficiënter inzetten van duurzame energie.

Onze betrokkenheid bij het zonnepark in Groningen en de verbinding met het UMCG bewijst dat lokale, directe aanpakken effectief zijn. Dit stelt ons in staat om maatwerkoplossingen te bieden die perfect aansluiten bij de specifieke behoeften van onze partners.