Sunprojects plaatst flexibele dunne film zonnepanelen in Utrecht

Kantoorlocatie Utrecht – Europese primeur met innovatieve lichtgewicht zonnepanelen Utrecht 

Hanergy Europe en Sunprojects hebben een innovatief zonnestroomsysteem met lichtgewicht flexibele zonnepanelen gerealiseerd op het dak van kantoorlocatie Hojel 2 in Utrecht, gelegen tegenover Utrecht CS en naast het Jaarbeurscomplex.

Het project met de flexibele zonnepanelen van Hanergy betekent een primeur in Europa. Op het metalen dak van Hojel 2 was het vanwege het gewicht met standaard zonnepanelen eerder niet mogelijk een zonnestroomproject te realiseren.

Opdrachtgever CBRE Global Investors, eigenaar van Hojel 2, is een van grootste en meest duurzame vastgoedbeleggers ter wereld en is met deze innovatieve zonnepanelen-installatie een koploper in de Europese vastgoedmarkt. Hans Staal, Technisch Project Manager CBRE Global Investors: “Wij zijn constant bezig met optimaliseren en verduurzamen van onze vastgoedportefeuille. In samenwerking met Hanergy Europe en Sunprojects hebben wij met deze lichtgewicht zonnepanelen een unieke oplossing gevonden om dit kantoorpand nog energie-efficiënter te kunnen maken.”

Hanergy is leverancier van zgn. thin film-zonnepanelen en tevens de grootste private duurzame energieproducent van China. Thin film-technologie maakt toepassingen mogelijk op gebogen daken, in gebouw-geïntegreerde (BIPV ) oplossingen of op daken met een beperkte draagkracht of juist veel windbelasting zoals bedrijfshallen. De flexibele zonnepanelen voor het project zijn geleverd door MiaSolé, een Amerikaanse dochteronderneming van Hanergy met haar oorsprong in Silicon Valley. Deze zonnepanelen wegen slechts 4 tot 6 kg per vierkante meter, daar waar reguliere zonnepanelen doorgaans 16 tot 20 kg per vierkante meter wegen. Dankzij de zeer efficiënte lichtgewicht zonnepanelen is het nu mogelijk om zonnestroom op te wekken op daken waar dit voorheen bouwtechnisch onmogelijk was.

Robert Lavies, projectmanager Hanergy Europe: “Wij beschouwen dit project onderdeel van een toenemende trend in de Europese vastgoedmarkt waarin energie-efficiëntie voor vastgoedbeleggers en huurders in het hoogwaardige topsegment steeds meer centraal komt te staan. Dankzij de hoge efficiëntie en prijsverbetering van deze zonnepanelen worden wij op dit moment ook door veel vastgoedbeleggers voor de toepassingen van dit soort lichtgewicht of gebouw-geïntegreerde zonnesystemen benaderd.”

Hans Lambrechts, CEO Sunprojects, is erg te spreken over dit bijzondere zonneproject en het vertrouwen dat CBRE Global Investors in Sunprojects heeft gesteld voor het uitvoeren van de complexe installatie van dit project. “Wij zijn goed bekend met de innovatieve zonnepanelen van Hanergy en hebben veel ervaring met complexe installatie-opdrachten van zonneprojecten in Nederland en België. Voor dit bijzondere project hebben wij een speciale onderconstructie en bevestigingsmethode toegepast om te zorgen dat deze zonnepanelen op deze hoogte van 50 meter wel 20 tot 25 jaar wind- en weervast blijven liggen."

Achtergrond project en partijen: 

Hanergy Europe: Hanergy is producent van CIGS thin film zonnepanelen en tevens de grootste private duurzame energieproducent van China met meer dan 10 Gigawatt aan geïnstalleerd vermogen. Opgericht in 1994, begonnen in waterkrachtcentrales en later ook windkracht, is Hanergy ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste en vooruitstrevendste duurzame energieproducenten ter wereld. Met haar merken Solibro (Duitsland), MiaSolé (USA) en Global Solar (USA) biedt Hanergy in Nederland een unieke, brede portfolio aan hoogwaardige thin film PVoplossingen, variërend van glas-glas tot flexibel tot transparante toepassingen. Websites: www.hanergy.eu en www.miasole.com

Sunprojects: Sunprojects (2005) is een van de grootste installeurs van zonne-installaties in Nederland en Belgie met een gerealiseerd totaal vermogen van meer dan 100 MWp. www.sun-projects.nl

CBRE Global Investors Netherlands en kantorencomplex Hojel 2: CBRE Global Investors is een van de grootste institutionele vastgoedbeleggers ter wereld met een totaal belegd vermogen ca. EUR 80 miljard. Het kantorencomplex Hojel 2 maakt deel uit van het CBRE Dutch Office Fund, een van de master funds van CBRE Global Investors. Hojel 2 is gelegen tegenover het Utrecht Centraal Station en het Jaarbeurscomplex en is een van de vooraanstaande kantoorpanden die onderdeel uitmaken van de portefeuille van het CBRE Dutch Office Fund. www.cbreglobalinvestors.com