7.500 zonnepanelen voor hoofdkantoor Mandemakers Waalwijk

WAALWIJK - Ze zijn lang niet de eerste, maar pakken het wel meteen groots aan. De Mandemakers Groep (DMG) in Waalwijk heeft het dak van het magazijn bij het hoofdkantoor vol zonnepanelen laten leggen door Sunprojects.

In totaal 7500 panelen, 30.000 vierkante meter, bijna 6 voetbalvelden groot. Het maakt het zonnepanelendak in Waalwijk een van de grootste van het land. Alleen het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle levert nog net iets meer kilowatt op. De Waalwijkse zonnepanelen moeten jaarlijks 2,1 miljoen kilowatt leveren. Dat is zo ongeveer wat 600 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Investering
Mandemakers heeft niet al die energie zelf nodig, zegt Mark Strijbos, directeur bij DMG. "Wat we over hebben, stroomt terug naar het net.” Het kantoor van DMG aan Gragtmansstraat in Waalwijk is nu 8 jaar oud. Destijds vond DMG zonnepanelen niet zo interessant. "Het was in die tijd niet betaalbaar en het rendement was ook nog niet denderend. Nu is die branche veel verder doorontwikkeld. We doen als DMG graag mee met innovaties maar hoeven niet voorop te lopen. We willen eerst weten of het werkt.”

Het zonnedak is een fikse investering. Het gaat om miljoenen euro's en die zijn niet zomaar terugverdiend. "Dat duurt een jaar of tien. Wat dat betreft hebben we wel even een andere bril op moeten zetten”, zegt Strijbos. "In de detailhandel reken je normaal niet met dergelijke lange termijnen. Maar dit is een combinatie van commercieel en maatschappelijk ondernemen.”