Duurzame energie voor mobiliteit

Sunprojects is naast EPC'er ook al een tiental jaren projectpartner en (mede-) initiator van vele buitengewoon innovatieve duurzame projecten. Één van deze projecten is het Slim Laden in de Praktijk (SLIP). Sunprojects is hierbij betrokken als ontwerper, installateur en constructeur van de installatie.

SLIP markeert een belangrijke mijlpaal in de inzet van duurzame energie voor mobiliteit. Sunprojects heeft samen met diverse partners samengewerkt om dit project te verwezenlijken. Het project, dat eind 2023 met succes is afgerond, laat zien hoe lokaal opgewekte energie direct ingezet kan worden voor elektrische auto's.

Het unieke aspect van dit project is de praktische toepassing van een laadpaal met lokale opslag van zonne-energie als energiebron voor een elektrisch deelauto systeem. De slimme laadpaal, voorzien van een ondergrondse energieopslag, communiceert naadloos met het reserveringssysteem van de voertuigen. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat de auto's geladen worden op het moment dat het nodig is, of wanneer er een overvloed aan energie beschikbaar is.

Het doel van dit project is om de accu's van de laadpaal direct te voeden met de gelijkstroom die afkomstig is van de zonnepanelen. Als de vraag naar energie toeneemt, zorgt een slimme omvormer ervoor dat de gelijkspanning uit de accu's wordt omgezet in wisselspanning, zoals gebruikelijk is op het reguliere stroomnet.

We zullen ons blijven inzetten voor innovatieve zonne-energie oplossingen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame energie en mobiliteit.