Zonnepanelen voor de Schildkamp

Zonnepanelen voor de Schildkamp op oude sporthal in Asperen

ASPEREN • Vanaf 1 juli wil De Schildkamp energie opwekken met eigen zonnepanelen, gelegd op het dak van de oude sporthal.

Een ‘goed bewaard geheim’ noemt Rachel Klaare De Schildkamp in Asperen. Met een hotel, brasserie, evenementenlocatie worden toeristen en zakelijke klanten het hele jaar door bediend. Op de locatie bevindt zich ook nog steeds de uit 1982 daterende sporthal. Het dak hiervoor bleek de plek voor nog een goed geheim, de komst van vijfhonderd zonnepanelen.

Na eerst De Schildkamp gehuurd te hebben is Klaare sinds vorig jaar volledig eigenaar geworden. Nog zonder de energiecrisis was het voor haar duidelijk dat er verduurzaamt moest gaan worden. “We zijn overgeschakeld op elektrisch en grotendeels van het gas af. Dat was naast het renoveren van het dak een jaar of vijf geleden een groot project. Vooral toen dat dak er zo mooi bij kwam te liggen wisten we dat er nieuwe mogelijkheden ontstonden. 

Ruimte voor vijfhonderd panelen

Twee jaar terug zijn we concrete plannen gaan maken en hebben we goed naar de constructie gekeken.” Op het dak van de oude sporthal bleek ruimte voor vijfhonderd panelen. De energie die daarmee opgewekt kan worden staat gelijk aan negentig huishoudens. “Uiteindelijk worden het 526 panelen”, legt Raymond van der Velde uit. Hij werd als accountmanager van Sunprojects door De Schildkamp benaderd. “Ons bedrijf werkt normaal aan nog grotere daken, zoals die van Ikea maar dit is zo’n mooi project. Daar zijn we trots op.” Voor Klaare en De Schildkamp was Sunprojects de ideale partner om te kijken naar de installatie en bijbehorende eisen: “De zeven man die nu in de zomerhitte op de dak staan verrichten knap werk. Met de overcapaciteit worden straks nog twee extra laadpalen op de parkeerplaats aangelegd.” De oude sporthal van Asperen heeft zo een mooie nieuwe bestemming, buiten de zon gebruiken als energiebron en binnen liggen er vier splinternieuwe padelbanen.

Band met Asperen 

“Duurzaamheid is ook lang met iets doen, ik wil goed kijken naar wat we nog kunnen gebruiken”, legt Klaare uit over de oude sporthal. “En als we de geschiedenis niet tastbaar laten voortleven dan doen we dat in de naam.” Waarmee ze doelt op Brasserie Dirk en de bijbehorende geschiedenis van Dirk Willems. De Schildkamp kan een goed bewaard geheim zijn en veel gasten van buiten de regio ontvangen maar de band met Asperen is nooit ver weg.

Het artikel is ook te lezen op hetkontakt.nl