Zonnepark Valgenweg feestelijk geopend

Zonnepark Valgenweg in Nederland feestelijk geopend
 
Op 19 oktober 2023 is het nieuw aangelegde zonnepark Valgenweg in Delfzijl in Nederland officieel geopend. Het is een succesvol gezamenlijk project van WIRCON GmbH, Sunprojects dat het park heeft gebouwd, en grondeigenaar Groningen Seaports. Andere aandeelhouders in het zonnepark zijn de lokale energiecoöperatie "Bronnen van ons" met haar aandeelhouders Eemsdelta Energiek en Windvogel, waardoor huishoudens in de provincie Groningen kunnen profiteren van lokaal opgewekte duurzame energie.

Het zonnepark Valgenweg ligt in Delfzijl in het noordoosten van Nederland. De bouw van het zonnepark nam vijf maanden in beslag. Er werden 31.176 zonnepanelen met een vermogen van 17,5 MWp geïnstalleerd, die jaarlijks ongeveer 17 GWh elektriciteit leveren. Jaarlijks wordt meer dan 8.750 ton CO2 bespaard.

Axpo en Nobian, een toonaangevende fabrikant van industriële chemicaliën, hebben een langlopende stroomafnameovereenkomst (PPA) in Nederland ondertekend, zo hebben de bedrijven eerder bekendgemaakt. Onder het 15-jarige contract zal Axpo Group 17 GWh groene stroom per jaar afnemen die wordt opgewekt door het zonnepark aan de Valgenweg en deze leveren aan de productiefaciliteiten van Nobian in Delfzijl.

De bouw van een aarden wal in het noorden van het zonnepark zal dienen als visuele barrière voor de omwonenden. Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden worden er binnen het zonnepark bloemenstroken voor insecten aangelegd. Dit kunnen belangrijke voedselbronnen worden voor wilde bijen en andere insecten. Bij de aanleg van het zonnepark is er al rekening mee gehouden dat het begraasd kan worden door schapen. Hiervoor zijn speciale bijtbeschermers nodig, zodat de dieren zich niet verwonden en elektrische kabels niet beschadigd raken.