Floating Solar voor Evides

Floating Solar voor Evides

Waterbedrijf Evides heeft Floating Solar, een joint venture van Sunprojects en Dromec, opdracht gegeven om drijvende zonnepanelen te plaatsen op het spaarbekken en het naastgelegen terrein van de drinkwaterproductielocatie in Rotterdam.

 

Op de productielocatie Kralingen in Rotterdam komt 1 hectare aan zonnepanelen op water en 0,5 halve hectare op land. De zonnepanelen leveren een jaaropbrengst op van ruim 2 miljoen kilowattuur zonnestroom.

 

Waterkwaliteit essentieel

De drijvende panelen komen op een rond, drijvend eiland op het spaarbekken. Spaarbekkens zijn handmatig aangelegde meren waar Evides rivierwater opslaat om drinkwater van te maken. Arnoud van Druten van Floating Solar: "Ons systeem is uitermate geschikt voor locaties als deze, door de milieuvriendelijke materialen en de hoge lichtdoorlatendheid van het systeem is de waterkwaliteit gegarandeerd".

 

Zonvolgend

Het drijvende systeem volgt de zon, wat zorgt voor een maximale opbrengst. De opgewekte zonnestroom gaat straks rechtstreeks naar de drinkwaterproductielocatie Kralingen in Rotterdam. De werkzaamheden starten medio november en Evides verwacht de zonnepanelen in het voorjaar van 2020 in gebruik te nemen.

 

Omdat er naast het drijvende systeem ook een qua grootte vergelijkbaar 'traditioneel' grondgebonden systeem wordt geplaatst kunnen de opbrengsten van de twee systemen goed vergeleken worden.

 

 

Andere productielocaties

Als het opwekken van zonne-energie via deze weg succesvol blijkt, dan wil Evides de zonnepanelen ook plaatsen op de spaarbekkens van de andere productielocaties.

 

Evides-directeur Annette Ottolini en Floating Solar's Arnoud van Druten