PV-Geluidsscherm Alkmaar

Op 9 november is bekend gemaakt dat door samenwerking tussen lokale partijen (Sunprojects, K_Dekker, Krinkels BV en Sunconnect) de gunning van het Energieleverend Geluidsscherm is gekregen. De start van de bouw zal eind 2021 plaatvinden, met als verwachting eind 2022 afgerond te zijn.

Innovatief bouwwerk
Voor de inwoners van de wijken De Horn Zuid en Huiswaard 2 zal een scherm van ongeveer tweeënhalve kilometer lang en vijf meter hoog nodig zijn voor minder geluidservaring. Dit moet de bewoners beschermen tegen lawaai van de naastgelegen drukke ringweg. Het Energieleverend Geluidsscherm bestaat uit een frame met 5.000 zonnepanelen aan de weg kant. Daarmee kunnen ongeveer 412 huishoudens van stroom worden voorzien. De zonnepanelen zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen door exemplaren met een hogere energiewinst of andere technische mogelijkheden die bijdragen aan de duurzaamheid van de stad.

Achtergrond
In september 2019 is de omgevingsvergunning voor het Energieleverend Geluidsscherm toegekend. Het scherm dat in Alkmaar komt te staan is een pilotproject. Wij voelen ons vereerd om als lokale partijen te mogen bijdragen aan het verhogen van een leefbare en duurzame woonomgeving, waar geluidsvermindering en groene stroom samengaan. Daarbij heeft het Energieleverend Geluidsscherm ook potentie om ingezet te worden langs vele andere wegen.

Lees meer over dit innovatieve project: Pers Gemeente Alkmaar