Valgenweg - 17,5 MWp

Het zonnepark Valgenweg ligt in Delfzijl in het noordoosten van Nederland. De bouw van het zonnepark nam vijf maanden in beslag. Er werden 31.176 zonnepanelen met een vermogen van 17,5 MWp geïnstalleerd, die jaarlijks ongeveer 17 GWh elektriciteit leveren. Jaarlijks wordt meer dan 8.750 ton CO2 bespaard.

Axpo en Nobian, een toonaangevende fabrikant van industriële chemicaliën, hebben een langlopende stroomafnameovereenkomst (PPA) in Nederland ondertekend, zo hebben de bedrijven eerder bekendgemaakt. Andere aandeelhouders in het zonnepark zijn de lokale energiecoöperatie "Bronnen van ons" met haar aandeelhouders Eemsdelta Energiek en Windvogel, waardoor huishoudens in de provincie Groningen kunnen profiteren van lokaal opgewekte duurzame energie.

Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden worden er binnen het zonnepark bloemstroken voor insecten aangelegd. Dit kunnen belangrijke voedselbronnen worden voor wilde bijen en andere insecten. Bij de constructie van het zonnepark is er ook al voorzien dat schapen het terrein kunnen begrazen. Daarom zullen speciale bijtbeschermers worden gebruikt om te voorkomen dat de dieren gewond kunnen raken en om te voorkomen dat elektrische kabels worden beschadigd.

Wij willen onze projectpartners bedanken die de realisatie van die project mogelijk hebben gemaakt.