AFAS Stadion - 0,8 MWp

ALKMAAR - Het vernieuwde AFAS Stadion heeft ervoor gekozen om duurzaam te investeren door het dak te voorzien van zonnepanelen. De zonnepanelen zijn geplaatst en verdeeld over de vier tribunedelen van de Alkmaarse thuishaven.
 
Het project is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar ook zorgvuldig gepland en uitgevoerd. Bij het plaatsen van de zonnepanelen is er goed rekening gehouden met de kenmerkende ‘stalen bogen’ op het dak. De bogen van deze onderdelen hebben een schaduw-veroorzakende werking op de zonnepanelen. Hierdoor is er een extra uitdaging ontstaan.

Om ervoor te zorgen dat het verlies aan energieopbrengst door schaduw wordt geminimaliseerd, hebben wij gebruikgemaakt van optimizers per twee panelen! Op deze manier kan de opbrengst gegarandeerd worden en blijft het systeem optimaal presteren. Tevens gaat de installatie bij een eventuele storing direct terug naar een veilige spanning van 1 Volt.
 
Het AFAS Stadion project is een uitstekend voorbeeld van hoe we duurzame energieprojecten kunnen realiseren met oog voor detail en expertise. Wat duurzaamheid betreft is dit project een geweldige stap voorwaarts voor AZ Alkmaar. Een mooi voorbeeld voor andere sportfaciliteiten die ook willen investeren in duurzame energie. Sunprojects is dan ook erg trots op het behaalde resultaat in samenwerking met onze partner AZ.
 
In totaal zijn er 2.042 zonnepanelen geplaatst op het nieuwe dak van het AFAS Stadion. Deze zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 796.000 kWp en kunnen jaarlijks meer dan 720.000 kWh aan groene energie opwekken. Dit betekent dat zij hun CO2-uitstoot verminderen met 468.000kg per jaar. Dit staat ongeveer gelijk aan een jaarlijkse CO2 compensatie van 21.500 bomen.